Onze andere tak, de attractiemarkt, kreeg door corona een zware klap. Parken werden gesloten, de vraag viel weg. Dat gaf ons de rust en de tijd om een nieuw product te ontwikkelen. Een gouden kans want R&D is binnen het MKB toch vaak een ondergeschoven kindje. We zijn geen ASML met een grote eigen afdeling. Wel financieel sterk genoeg trouwens om zelf met innovatie aan de slag te gaan. Zonder een tijdrovend subsidietraject.“
En met succes. ETF Ride Systems ontwikkelde een voertuig dat random door water kan rijden, zonder rails. “Daarnaast ontwikkelden we hiermee een concept voor waterparken, voor ons een nieuwe markt. Vorige week hebben we dit op de IAAPA beurs in Barcelona gepresenteerd, over twee maanden staan we op een beurs in Florida en begin volgend jaar lanceren we ons product in Dubai.”
Eerder dit jaar kwam ETF al in het nieuws met een nieuwe tak van sport. “We hebben een bedrijf in green mobility overgenomen en ondergebracht in ons nieuwe bedrijf ETF – SOIOS. Dat zijn elektrische- en solar aangedreven road-treinen zoals je ze in pretparken en in steden ziet. Meer dan genoeg uitdaging voor ons dus de komende tijd. Er gaat momenteel dan ook veel aandacht uit naar onze interne organisatie. Onder meer met de implementatie van een nieuw ISAH ERP pakket, maar ook dat is nodig. En toekomstgericht!”
Wat betreft de toekomst is Koppens helder. “De grootste uitdaging, bedreiging misschien wel, is het vinden en binden van de juiste technische mensen. We krijgen de kandidaten nu vaak via bureaus. Die werken met torenhoge fee’s en minimale uurafname, waardoor er heel veel aan de strijkstok blijft hangen. Iets wat ik al eens heb aangekaart bij branche organisatie FME. Een ontwikkeling als robotisering en digitalisering biedt voor ons bedrijf – we zijn nu eenmaal geen procesorganisatie met repeterend werk – meestal ook niet echt een oplossing. Dus nee, een antwoord heb ik nog niet. Ook wij zijn altijd op zoek naar mensen. Van mbo, hbo tot TU. En van mechanisch engineer tot monteur, die soms voor 5/6 weken op locatie in het buitenland. We boren alle kanalen aan. Beginnen op de basisschool met het enthousiasmeren van kinderen via het Spark Tech Lab. En we doen mee aan de onderwijsprojecten die MakeTech Platform organiseert.”
“Dat is voor mij trouwens niet de enige meerwaarde van het lidmaatschap. Het MakeTech Platform is een plek om je vragen te delen. Welke ervaring heb jij met de bank? Hoe ga je om met scholing van je personeel? We zijn ondernemers onder elkaar, allemaal op directieniveau. Dat maakt het interessant. Zeker nu we weer fysiek een kijkje in elkaars keuken kunnen nemen. Dan zie je hoe iemand iets heeft aangepakt, je komt op ideeën, hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. En je hoort eens wat je ‘buurman’ nu precies doet. Voor mij ooit aanleiding om meer in de eigen regio uit te besteden.”